Vedci dokázali, že negativita doslova prispieva k rozvoju rakoviny v tele

Každý z nás niekedy cíti negatívne emócie, tieto emócie však majú na naše zdravie silnejší efekt, ako si dokážete predstaviť.

Zakaždým, keď myslíte na svoje sklamania, zažívate hnev alebo si vo svojej hlave prehrávate zlé spomienky, vaše telo trpí rovnako ako vaša hlava. To je dôvod prečo môžu pretrvávajúce negatívne emócie viesť k devastačnej dlhotrvajúcej chorobe. Existuje však jednoduchý recept: odpustenie!

Problém však je, že naša moderná kultúra považuje odpustenie za prejav slabosti, submisie alebo obidvoch. Práve toto je fakt, ktorý nám bráni odpustiť ľuďom, ktorí nás zranili či nám ublížili.

Čistenie negatívnej energie: Prečo stojí jej čistenie za to?

Podľa The Greater Science Centre „psychológovia všeobecne definujú odpustenie ako vedomé, úmyselné rozhodnutie uvoľniť pocity hnevu a odplaty voči osobe alebo skupine, ktorá nás zranila bez ohľadu na to, či si to aktuálne zaslúžia alebo nie“.

Je potrebné zdôrazniť, že odpustenie je proces nie udalosť. Toto je hlavný dôvod, prečo je priepastný rozdiel medzi emočným odpustením a odpustením mentálnym (na základe čisto rozhodnutia). Niektorí vedci popisujú rozdiel nasledovne: „odpustenie na základe mentálneho rozhodnutia je odrazenie (odvrátenie) stavu neodpustenia a odlišná reakcia voči previnilcovi. Emocionálne odpustenie je zámenou negatívnych neodpúšťajúcich emócií za iné pozitívne orientované emócie. Emočné odpustenie nesie so sebou psychofyziologické zmeny, a tie majú za následok priame dôsledky na zdravie a pocit pohody“. Štúdia, ktorá bola uverejnená v Journal of Behavioral Medicine potvrdzuje, že ľudia, ktorí odpustili, sa cítili subjektívne psychicky lepšie.

Iné štúdie potvrdzujú, že odpustenie je priamo spojené s lepšími psychickými symptómami, menším mnžstvom užitých liekov, lepšou kvalitou spánku, menšou únavou a nižším počtom psychosomatických ochorení. Navyše, odpustenie chráni srdcovo-cievny systém. Štúdia publikovaná v American Journal of Cardiology zistila, že hnev a iné negatívne emócie majú kardiotoxický efekt, zatiaľ čo odpustenie vykazuje známky kardioochranného profilu. Vedci skonštatovali: „tieto zistenia upozorňujú, že intervencie zamerané na znižovanie hnevu a zvyšovanie odpustenia by mohli byť klinicky relevantné“.

Odpustenie zlepšuje náš život

Za účelom preskúmania dôsledkov negatívnych emócií skúmali vedci z Hope College’s Psychology 35 žien a 36 mužov. Počas sledovania ich vracali k bolestivým spomienkam a nevraživosti. Zamerali sa na tlak krvi, tlkot srdca, napätie tvárových svalov a činnosť potných žliaz. Neskôr účastníkov požiadali, aby si predstavili, že odpustili reálnym previnilcom. Nie je nijak prekvapivé, že výskumníci prišli na to, že „myšlienky na odpustenie viedli k porovnateľne nižšiemu fyziologickému stresu a lepšie precítenému sebaovládaniu. Jednoducho povedané, negatívne emócie zvýšili úroveň stresu, krvného tlaku a produkciu potu, zatiaľ čo odpustenie znížilo krvný tlak a relaxovalo tvárové svaly. Ďalej vysvetľujú, že „chronické neodpustenie narúša zdravie, zatiaľ čo odpustenie ho zlepšuje“.

A čo rakovina?

Neodpustenie je podľa Dr. Stevena Standiforda, šéfa chirurgie na Cancer Treatment Centers of Amerika, v medicínskych publikáciach klasifikované ako choroba. Trvá na tom, že vďaka neodpusteniu ľuďom, ktorí ublížili, ľudia ochorejú a v chorobe i zotrvávajú. „Je dôležité liečiť emocionálne rany alebo poruchy, pretože tieto môžu skutočne brániť reakciám na liečbu, dokonca môžu úplne eliminovať chuť absolvovať liečbu,“ hovorí Standiford.

Ak spomenieme najobávanejšiu chorobu tohto storočia – rakovinu, odpustenie by mohlo zohrávať rozhodujúcu úlohu pri jej prevencii. Dr. Michael Barry, autor knihy Projekt odpustenia odhaduje, že až 61% chorých na rakovinu má problém s odpustením. „Skladovanie týchto negatívnych emócií, hnevu a nenávisti spôsobuje stav chronickej úzkosti“, vysvetľuje ďalej. Chronická úzkosť veľmi predvídateľne produkuje v zvýšenej miere adrenalín a kortizol, čo znižuje tvorbu NK buniek – „prirodzených zabijakov“ (natural killer cells), ktoré sú základnou armádou tela v boji proti rakovine.

Uveďte ho do praxe

Odpustenie je rovnako ľahké, ako aj odpútanie sa od bolestivých spomienok, ak si uvedomíme, že osoba, ktorá nám ublížila, je tiež len človek. Avšak skôr ako sa tak stane, potrebujete odpustiť samy sebe za to, že ste tak dlho v sebe vláčili hnev a nevôľu. Pustite minulosť a budete sa cítiť oveľa ľahšie a zdravšie ako predtým!

Zdroj: www.dailyhealthpost.com

Poznámka: ak by odpustenie a pustenie negatívnych emócií nebolo pre vás predsa len ľahké a cítite, že ste uviaznutí v nejakom mentálnom programe, ktorí nie a nie pustiť, obráťte sa na mňa prostredníctvom kontaktného formulára alebo telefonicky. Aj o tomto je moja práca.