V našom podvedomí je ukrytá sila

Vo vašom podvedomí je ukrytá sila schopná prevrátiť svet hore nohami, William James

Vo vašom podvedomí je ukrytá sila schopná prevrátiť svet hore nohami

Každý človek chce byť úspešný, zdravý a bohatý. Ale ako to dosiahnuť? Zdalo by sa, že je to veľmi jednoduché. Stačí si vytýčiť cieľ, pripraviť plán a vyraziť danou cestou.

Vybavení touto myšlienkou sa vydáme na cestu životom a počítame s tým, že dokážeme dosiahnuť úspech i šťastie. Hlavný nástroj, ktorý k tomu používame, sme my sami.

„Huncútstva“ podvedomia

Čo o sebe vlastne vieme?

Pri plánovaní života a pokusoch ho riadiť pôsobia v ľudskej hlave mechanismy.
Vybavte si ľadovec.

Všetci vedia, že nad hladinou je vidieť len desatinu hmotnosti ľadovca, ostatných deväťdesiat percent je skrytých pod vodou. Ľudská myseľ sa tomu veľmi podobá. Tej hornej časti budeme hovoriť vedomie a tej spodnej podvedomie.

Vedomie je tá časť mysli, ktorá je nám prístupná.

Všetky myšlienky, celé logické uvažovanie prebieha na úrovni vedomia. Vedomie riadi všetky procesy medziľudských vzťahov v spoločnosti a celú praktickú činnosť človeka. Pod vodou sú teda skryté naše skutočné priania, myšlienky a potreby, životné presvedčenia, spoločnosťou neschvaľované modely správania, rovnako ako obavy, strachy, problémy, traumy a motívy.

Naše myslenie sa s nami neustále hraje. Vedomie nás núti hýbať sa vpred, máme dobrý cieľ i motiváciu. Napriek tomu trčíme na mieste a sami seba zdržujeme v dosahovaní vytúžených výšin. A to už sú „huncútstva“ podvedomia.

Všetky plány sa rozsypú ako kýblik piesku, pretože príčiny úspechu väzia vo vedomí, zatiaľ
o príčiny, pre ktoré nedokážeme niečo urobiť, sú ukryté v podvedomí.

V každom okamžiku zaznamenáva naše podvedomie všetko, čo sa s nami deje. Všetko,
o vidíme, počujeme, hmatáme, cítime. To všetko je v našom podvedomí uložené v podobe modelov a obrazov, ktoré sa dajú kedykoľvek vyvolať v pamäti. Práve podvedomie človeku pomáha, pretože nasmerováva jeho činnosť. Prostredníctvom intuície, snov, pocitov a vhľadov nám našepkáva potrebné nápady a rozhodnutia.

Práve podvedomie je tým, čo si ľudia v skutočnosti myslia a chcú, bez toho aby to vôbec tušili.
Psychológovia vedia, že náhoda neexistuje, za každým naším domnelo náhodným jednaním sa skrýva nejaký motív. To podvedomie prikazuje vedomiu „náhodou“ zabudnúť, kam ste položili svoje doklady, keď už potrebujete odísť z domu. V dôsledku toho prichádzate neskoro na schôdzku, na ktorú sa bojíte ísť alebo ísť nechcete.

To podvedomie dáva vedomiu príkaz „náhodne“ vytočiť zlé telefónne číslo a vy sa dovoláte niekam, kam ste sa dovolať nechceli, v skutočnosti však voláte práve tomu človeku, ktorého ste chceli počuť. Aký je najdôležitejší záver, ktorý z toho všetkého plynie?

Pokiaľ neovládáme podvedomie, loď nášho osudu je unášaná prúdom. Akonáhle však zmeníme niektoré ustrnulé presvedčenia, podvedomie to prijme ako verný sluha a začína ich spracovávať. V dôsledku toho sa život po nejakom čase začína meniť. Pohyb k cieľom, ktoré sme si vybrali a uskutočnenie zvolených zámerov je náhle možné. Výsledok už dokonca vidíme na obzore… Je potrebné sa len naučiť nadväzovať kontakt s vlastným podvedomím. Je to jednoduché!

Zdroj: www.pronaladu.cz