Skúsenosť s Cestou empatie pre najmenších

Ahojte,
chcela by som Vám napísať našu skúsenosť s Cestou empatie pre najmenších.  

Moja prvorodená dcéra má za sebou ťažký pôrod....prišla na svet v 34.týždni s neochotným lekárom, kvôli ktorému sme skoro obe prišli o život, ale hlavne ona. Mala už pri narodení dýchacie problémy, takže skoro dva dni bola na dýchacom prístroji.  Z nemocnice sme doniesli jedno uplakané dieťatko a nemala to ľahké ani doma. Moja tehotenská preeklampsia viedla k vysokému tlaku, ktorú sa lekárom nepodarilo znížiť, Elenka dostala koliku, ktorú lekári nevedeli identifikovať a až iná mamička mi poradila, prečo malá po nociach tak plače - ale to sme mali za sebou skoro 4 týždne pekla a ona bolesti. Napriek zdolaniu týchto ťažkostí, bola stále nespokojná, uplakaná a čo mi najviac vadilo....smutná.  

Fyzické príznaky som vedela riešiť rôznymi technikami....ale jej smútok nie. Keď mala 12 mesiacov, znova se jej zmenil svet. Otehotnela som a mala som rizikové tehotenstvo......únava a aj nemocnica - čo malá znášala veľmi ťažko. Sestričke sa síce chvíľku tešila, ale potom prišla žiarlivosť a hnev.  

V novembri 2016 som našla Cestu empatie pre najmenších. Nakoľko som Janku Koczkášovú poznala osobne a verím jej, Elenku som na túto malú "seansu", ako jej ja hovorím, zobrala.  

Vybrala si gél Aqua Ignea, ktorý sa jej podľa farby páčil a začali sa diať neskutočné veci. Elenka začala byť otvorenejšia ....usmievavejšia. Už po týždni som zaregistrovala zmenu v jej správaní - začala byť pokojnejšia a hlavne otvorenejšia k ľuďom – predtým sa veľmi nerada kamarátila.  

Odvtedy sme absolvovali ešte jednu Cestu empatie, ktorá dopadla tiež super.  No celá naša rodina sa zúčastnila terapie formou kvapiek a vzťahy v rodine sa zmenili. Elenka začala prejavovať city - čo predtým nerobila....maximálne výrazom tváre alebo hnevom. Teraz svoje city povie aj nahlas.  

Všetko toto dokopy stimuluje aj jej reč – rečou zaostáva za svojimi rovesníkmi cca 2 roky - a keď nám nenašli žiadny mozgový problém , lekári to nechali na nás bez toho, aby nám nejaké riešenie navrhovali.  Jediným ich esom bolo poslať nás k psychiatričke, ktorá ju pred dieťaťom začala ohovárať a označovať za zaostalú. Presne v tomto momente som vedela, že s lekármi končím a idem alternatívnou cestou, ktorá aj mne pomohla s tlakom, astmou a cukrovkou. Teraz po posledných kvapkách esencie  a Aque Ignee sa konečne s chuťou vrhá na učenie, čo predtým odmietala. Po pár mesiacoch od prvej cesty začala tvoriť vety a snaží sa čo najviac rozprávať - aj keď niekedy ešte loví v
hlavičke slová (sme viacjazyčná rodina), viem, že ich tam má uložené, len ešte musí prekonať bariéru , ktorá ju blokuje. Pekne pomaly to s esenciami prekonávame.  

Cestu empatie pre najmenších určite odporúčam. Deti sa samé otvoria a ukážu cestu, ktorá im vyhovuje, ktorú by sme my rodičia možno roky hľadali.  

Eli Mišovichová