Psychológovia deťom odporúčajú nudiť sa počas prázdnin

Podľa psychológov nuda vplýva pozitívne na vývoj dieťaťa.

Psychológovia deťom odporúčajú nudiť sa počas prázdnin

Keď prichádzajú letné prázdniny, mnohí rodičia si vopred plánujú aktivity, ktorými svoje deti zabavia, aby „neumreli“ od nudy.

Voľné dni je potrebné využiť naplno. Jednou z pravidelných aktivít väčšiny rodín je dovolenka pri mori či v horách.

Aby deti nesedeli len doma a „nezahnívali“ od nudy, posielame ich do táborov, k starým rodičom, vymýšľame víkendové aktivity a staršie posielame na brigády.

Nuda dáva priestor kreativite

Proti nadizajnovanému letnému programu sa postavili psychológovia a odborníci na vývoj detí s tvrdením, že preexponované plány voľnočasových aktivít nie sú vôbec potrebné.

Napríklad doktorka Teresa Beltonová z University of East Anglia argumentovala v rozhovore pre BBC tým, že nadmerné množstvo aktivít deti zdržiava a nedovolí im objavovať to, čo ich v skutočnosti zaujíma.

Nuda podľa nej necháva priestor pre vnútorné stimuly, ktoré dávajú deťom možnosť rozvíjať svoju kreativitu.

Jej závery vzišli z rozhovorov, ktoré mala s niekoľkými svojimi známymi, napríklad spisovateľkou Meerou Syalovou.

Tá v momentoch, keď sa nudila, hovorila s ľuďmi vo svojom okolí a staršími, učila sa s nimi piecť a často sa pozerala von z okna a sledovala prírodu, jej zmeny a začala si viesť denník, čo sa neskôr vyvinulo do písania príbehov, básní a začiatkov jej spisovateľskej kariéry.

Detská psychologička Lyn Fryová toto tvrdenie podporila a v rozhovore pre časopis Quartz povedala: „Vaša úloha ako rodiča je pripraviť dieťa zaujať miesto v spoločnosti. Byť dospelý znamená vedieť zamestnať sám seba a zaplniť voľný čas spôsobom, ktorý vás urobí šťastným. Ak rodičia strávia všetok svoj čas snahou o zaplnenie voľna dieťaťa, samo sa to nikdy nenaučí.“

Psychologička rodičom odporúča, aby si na začiatku leta s deťmi, ktoré majú minimálne štyri roky sadli a spoločne spísali zoznam všetkého, čo by sa im mohlo páčiť a čo by chceli vyskúšať.

Aj keď sme začiatok leta už prepásli, nie je neskoro pripraviť si podobný zoznam na zvyšok prázdnin.

Medzi aktivitami sa môže nachádzať čokoľvek od hrania kariet, bicyklovanie až po návštevu konkrétnych miest alebo vyskúšanie nejakého športu.

Dieťaťu môžete poskytnúť aj priestor na vyskúšanie si nových koníčkov, ako sú fotografovanie či varenie. Ak za vami počas prázdnin dieťa príde a bude sa sťažovať na nudu, môžete ho odkázať na zoznam a nechať ho vybrať si najvyhovujúcejšiu aktivitu.

Zdroj: zena.sme.sk