Ľudia sa boja tých, ktorí poznajú sami seba

Osho: Ľudia sa boja tých, ktorí poznajú sami sebaĽudia sa boja tých, ktorí poznajú sami seba. Majú z nich strach.

Tí, ktorí poznajú sami seba, majú totiž určitú silu, auru a priťažlivosť. Majú charizmu, ktorá môže vytiahnuť mladých ľudí z väzenia tradícií. Osvieteného človeka nemožno zotročiť, nemožno ho uväzniť.

Každý génius, ktorý vie niečo o vnútri človeka, je odsúdený na to, aby vyčnieval, aby sa stal rušivou silou.

Stádo nechce byť vyrušované, napriek tomu, že je na tom biedne. Stádo si na tú biedu už zvyklo. A ktokoľvek, kto na tom biedne nie je, sa javí ako votrelec. Osvietený človek je ten najväčší cudzinec na svete. Neobmedzuje ho žiadna komunita, žiadna spoločnosť, žiadny národ.

Žiadna spoločnosť si nepraje, aby ľudia poznali samých seba. Je to proti záujmom všetkých spoločností. Pokiaľ sú ľudia múdri, nemožno ich vykorisťovať. Pokiaľ sú inteligentní, nemožno ich podrobiť. Nemožno ich nútiť do mechanického života. Žiť ako roboti.

„Žiadna spoločnosť si nepraje slobodných ľudí.“ ~ Osho


Sloboda prichádza s múdrosťou
a žiadna spoločnosť si nepraje slobodných ľudí. Ani komunistická, ani fašistická, ani kapitalistická, ani hinduistická, ani kresťanská… žádná spoločnosť. Pretože v momente, keď ľudia začnú používať svoju inteligenciu, stávajú sa nebezpečnými. Nebezpečnými pre systém. Nebezpečnými pre ľudí, ktorí sú pri moci. Nebezpečnými pre majetných. Nebezpečnými pre všetky druhy útlaku, vykorisťovania, potlačovania. Nebezpečnými pre cirkvi. Nebezpečnými pre štáty. Nebezpečnými pre národy. Ale v skutočnosti je múdrý človek plameň, svetlo, oheň. A preto im nemôže slúžiť. Radšej zomrie, akoby bol zotročený.