„Krysie závody“ Animovaný film o konzumnom spôsobe života

Čo je zmyslom života? Byť šťastný? Pokiaľ je našou odpoveďou „áno“, potom musíme len konstatovať, že ako moderná konzumná spoločnosť pristupujeme k hľadaniu šťastia z úplne nesprávneho konca.



Celú túto situáciu veľmi výstižne zobrazuje krátký animovaný film z dielne Steve Cuttse, ktorý poukazuje na to, ako je dnešná moderná komzumná spoločnosť absolútne pomýlená.

Film sa volá „Šťastie“ („Happiness“). V jeho úvode vidíme mladé krysy, ako sa ponáhľajú do svojej práce. Vidno na nich nadšenie, ako i presvedčenie, že svetu prinesú zmenu k lepšiemu. Toto nadšenie sa však zakrátko mení na akýsi „krysí závod“, súťaž o lepší život – a ten už nie je tak elegantný a pohodlný, ako sa im javil ten ich vysnený život, ktorý doposiaľ poznali len z televízie.

Tisíce krýs ​​sa na seba tlačia v preplnenom metre a zdá sa, že každá z nich je úplne pohltená svojimi povinnosťami a starosťami. Keď krysy nemusia ísť do práce, obvykle trávia svoj voľný čas nakupovaním. Myslia si, že nakupovaním vyplnia prázdne miesto vo svojom vnútri, to miesto vo vnútri, kde by malo sídliť „šťastie“.

Krysy sú posadnuté hľadaním šťastia až do takej miery, že začínajú utrácať všetky svoje ťažko zarobené peniaze na nakupovanie „vecí“. Jedna z krýs ​​po tom, ako si zadováži plné vrecia vecí, odhodí svoj posledný nákup na bok a postaví sa do rady, kde čaká pred nákupným centrom na vypuknutie nákupnej horúčky, svedkom ktorej môžeme u nás byť pred vypuknutím výpredajov alebo na „čierny piatok“ (ve svete známy ako „Black Friday“).




Akonáhle sa otvoria dvere nákupného centra, nastáva niečo, čo môžeme nazvať jedine šialenstvom. Hotová trma-vrma, krysy sa na seba tlačia hlava nehlava. Kamkoľvek sa pozrieme, všade okolo plných regálov sa hemžia ich telá. Keď toto šialenstvo konečne skončí, jedna z krýs, ktorá riskovala svoj život, aby v tom chaose „čierneho piatkut“ získala televízor, ho teraz nechá stranou a ponáhľa sa kúpiť si ďalší nový poklad – auto.

Ako naša krysa brázdi ulice mesta vo svojom novučičkom parádnom aute, na chvíľu sa skutočne cíti byť šťastná. Avšak radostnú jazdu jej začne komplikovať zhustená premávka a samotná realita. Pomaly, ale iste si začína uvedomovať nepríjemnú pravdu, a síce, že nie je slobodná a ani šťastná. Práve naopak, stala se z nej malá súčiastka v obrovskom stroji, ktorý je poháňaný slepým, bezmedzným konzumom.

V tomto stave rozčarovania a oddelenia sa krysa uchýli k alkoholu. Jedna fľaša za druhou, svoje obavy sa snaží utopiť v alkohole. Pitie jej zúfalú situáciu však nijako nezlepšuje a pomaly sa z nej stáva chudobný bezdomovec. Keď je už je úplne na dne a jej psychológ jej zistil depresiu, naša krysa navštívi lékára. Jediné, čo však lékar urobí je, že jej na depresiu predpíše lieky. Samozrejme, lieky proti depresii jej určite zdvihnú náladu. Sú však návykové a na odstránenie príčin hlavného životného problému sú jednoducho prikrátke.

A tu je už zmienený krátky animovaný film o šťastí:




Pár slov na záver

Veľakrát sme počuli a i veľa výskumov to už opakovane potvrdilo, že najšťastnejší sa cítime vtedy, keď trávime viac času v prírode a keď peniaze investujeme skôr do nových zážitkov než do hromadenia materiálnych vecí a majetku.

Dúfam, že toto krátke video pomôže ľuďom uvedomiť si, že pri hľadaní šťastia by sa nemali nechať vtiahnuť do „krysieho ​​závodu“. Snáď si čo najviac ľudí postupne začne uvedomovať, že pokiaľ chceme nájsť svoje šťastie, a chceme pomôcť v tom i druhým, bude omnoho rozumnejšie, ak v živote pôjdeme za tým, čo máme skutočne radi a na čom nám skutočne záleží. Omnoho viac nám ako veci v tom pomôže skutočné porozumenie samému sebe, zameranie sa na vlastný osobnostný rozvoj, neustále vzdelávanie, budovanie zdravých a láskyplných vzťahov, stišovanie sa v prírode a venovanie sa tomu, čo nás rozvíja, teší a napĺňa. Výsledkom tohto všetkého je nielen šťastie, ale aj zdravie a pocit vnútornej rovnováhy, naplnenia, lásky a slobody.

Skutočné šťastie nikdy nenájdeme v zhromažďovaní materiálnych vecí. Snáď si pozretím tohoto videa čo najviac ľudí začne uvedomovať svoje skutočné potreby a fakt, komu tieto nezmyselné „krysie závody“ najviac vyhovujú a prinášajú efekt.

Spracované podľa https://mocvedomi.cz