Je tak náročné urobiť zmenu? Jednoduché kroky k zmenám v živote.

Samotná zmienka o slove zmena môže spôsobiť, že sa človek cíti nesvoj. Urobiť zmenu v živote si vyžaduje čas a veľa ústupkov, vystúpiť zo svojej zóny komfortu. Často sa ocitáme v situáciách, kedy zmenám odolávame, pretože ich vnímame ako riziko a spôsobujú nám strach. Napriek tomu všetci chceme niečo zmeniť. Jeden deň urobíme rozhodnutie, ale máme tendenciu na druhý deň to užnedotiahnuť do konca. Alebo sa snažíme napríklad dva dni a potom jednoducho stačí. Naše ciele sú väčšie ako dostatok našej energie, našej odvahy... Môže sa nám zdať, že sú nedosiahnuteľné a je pre nás jednoduchšie a pohodlnejšie sa ich vzdať. Zmena nám však dáva príležitosť stlačiť tlačidlo reset v situáciách, v ktorých stratíme kontrolu nad naším životom. Umožňuje nám iný pohľad na svet. Je prirodzené, že sa bránime zmene, avšak má pre nás význam vosobnom i profesionálnom živote, pretože to nám dáva väčšiu flexibilitu, vystavuje nás novým skúsenostiam a ľuďom a otvára dvere k ďalším príležitostiam. Ak začneme premýšľať o našich cieľoch a zmenách v živote a pozerať sa na ne v pozitívnom svetle, nastavíme sa na cestu k úspechu od samého začiatku.

Identifikovať, pochopiť a nájsť zmysel v tom, čo chcete zmeniť

Jediná osoba, ktorá môže chcieť a aj dospieť k zmene v živote je každý z nás. Počas toho prídu chvíle, kde budete čeliť odmietaniu, ale prijatie samých seba vám bude pomáhaťnapredovať. To, čo považujete za správne, ovplyvňuje vaše myslenie a konanie. Kedykoľvek sa rozhodnete vykonať zmenu, je potrebné najprv pochopiť pohnútky k tomu. Profesor Anthony Grant z University of Sydney's Coaching Psychology Unit, hovorí, že by ste mali začať tým, že definujete svoje základné hodnoty a určíte, čo je pre vás dôležité. Musíte byť schopní určiť, čo je váš cieľ. Myšlienka na dosiahnutie cieľa a predstava, aké to bude, vyvolávajú pozitívne pocity.Nájdite si čas a snažte sa vyriešiť to, čo je dôležité a prečo je to dôležité. Čo je to, čo chcete dosiahnuť vo svojom živote? Aké sú vaše sny? Čo vám robí radosť?

Nastaviť si ciele na dosiahnutie zmien

Teda, ak máte cieľ, alebo chcete niečo zmeniť, zvyčajne vás k tomu vedú konkrétne dôvody. Opýtajte sa sami seba: "Čo chcem touto zmenou dosiahnuť?" Mať naozaj jasno v tom je veľmi dôležité pre váš úspech, pretože to bude kľúčovým motivačným faktorom, ktorý bude riadiť všetko, čo urobíte a ako si nastavíte svoje krátkodobé a dlhodobé ciele.

Pochopiť potenciálne prekážky a aktívne ich odstraňovať

Často trávite čas premýšľaním o minulosti? Tú už však nemôžete zmeniť, tak tieto myšlienky nechajte odísť. Jediné, nad čím máte kontrolu je to, čo sa deje práve teraz a ako sa rozhodnete žiť svoj súčasný a budúci život. Je výhodou vytvoriť si plán na dosiahnutie zmien a prekonanie prekážok, pretože to, že ste ho ešte neurobili, môže byť dôvodom, že ste sa doteraz nedopracovali k zmene, alebo ste sa o ňu neúspešne pokúsili v minulosti.

Eliminovať strach

Je ľahké ignorovať obavy a dúfať, že odídu samé. Bohužiaľ, takto to nefunguje. Ak chcete zmeniť svoj život a naučiť ovládať svoj strach, strach a obavy nemôžu pretrvávať a brzdiť vás. Sú to pochody vo vašej mysli, ktoré nie sú reálne, ale postupom času dospejete k tomu, že sa stanú pre vás pravdivé. Ovládajú váš život, cítite nespokojnosť a nenaplnenosť. Akonáhle im začnete čeliť, získate silu a energiu zmeniť svoj život.

Zbaviť svoj život negativity

To, samozrejme, tiež nie je také jednoduché, ako by sa mohlo zdať. Ak ste obklopení negativitou, je ťažko očakávať, že budete mať pozitívny a radostný život. Keď sa rozhodnete urobiť zmenu k pozitívnemu, začnete privolávať a stretávať sa so situáciami a ľuďmi, ktorí sú tiež pozitívni. Svoje ciele dosiahnete, ak budete:
  • vďační za všetko,
  • viac sa usmievať,
  • tiež pomáhať druhým,
  • obklopovať sa pozitívnymi ľuďmi,
  • preberať plnú zodpovednosť za svoje konanie,
  • pristupovať pozitívne k riešeniu problémov,
  • pristupovať k životu novým spôsobom.

Obklopiť sa ľuďmi, ktorí podporia

Silná podpora a povzbudenie od iných môžu byť rozhodujúce a pomôžu vám dostať sa zo stresu počas ťažších období na vašej ceste za zmenou. Rodina, priatelia, známi sú dôležití, pretože dodajú pocit spolupatričnosti, sebavedomia a bezpečia, poradia vám a môžete sa im kedykoľvek vyrozprávať.

Byť dôslední a vytrvalí

Úspech sa dostaví aj z malých vecí. Vyžaduje si to veľké odhodlanie a veľa trpezlivosti. Dôležité je postupne si uvedomovať, čo ste už dosiahli a nevzdávať sa. Keď si uvedomíte všetky malé kroky, ktoré ste už urobili k dosiahnutiu želaného stavu, dostavia sa zmeny, ktoré vás pozitívne naplnia a to, čo robíte bude mať pre vás zmysel. 

Vyhodnotiť a zdokonaliť proces

Ľudia si často myslia, že sa môžu tešiť a oslavovať, až keď dosiahnu určitý cieľ. Robte si aj priebežne čas, aby ste vyhodnotili svoje úspechy aj neúspechy. Ak to budete robievať pravidelne, bude vás to posúvať stále vpred.

Radovať sa z učenia a spoznávania nových vecí

Zakaždým, keď sa niečo nové učíte, získavate viac poznatkov a viac vedomostí. Učenie vám pomáha byť schopným prispôsobovať sa a flexibilne reagovať na nové situácie. Tiež povzbudzuje byť kreatívny a inovatívny. Čítanie kníh je skvelý spôsob, ako sa učiť a zbierať nové informácie a rozšíriť rozhľad.

Žiť vyvážený a šťastný život

Zdravý, vyvážený životný štýl je voľbou, ktorá vám dodá pocity šťastia, spokojnosti a naplnenosti. Motivácia zmeniť život pochádza z túžby po takomto živote. Zaneprázdnenosť spôsobená činnosťami, ktoré denne vykonávate, aj na úkor svojho šťastia, spôsobuje, že sa zo života vytráca radosť a prestávate skutočne žiť. Zastavte sa a uvedomte si, či to má zmysel, že  prichádzate o okamihy šťastia.  

Aké ciele máte? O akých zmenách premýšľate? Nemusí to znamenať boj, svoje ciele môžete dosiahnuť a rozvíjať tak skutočnú a trvalú zmenu k lepšiemu. Prevezmite kontrolu nad svojim životom, stotožnite sa s novým spôsobom myslenia a veríme, že zmeny prinesú úspech.
Zdroj: http://pozitivnamysel.sk