Ego má vždy ochrannú funkciu

Vždy nás chráni pred niečím, čo nás robí zraniteľnými a čo chceme bezpečne ukryť vo vnútri, aby sa neprejavilo navonok naše slabé a zraniteľné miesto. Vidím tých, ktorí sa prejavujú veľmi jemne a nežne, zatiaľ čo vo vnútri majú tvrdosť a veľmi nekompromisného vnútorného kritika. Majú strach v konfrontácii s niekým, kto k nim nie je jemný a vľúdny či láskavý, pretože v ňom v tom momente zacítia sami seba.

Vidím i tých, ktorí sa prejavujú tvrdo, zatiaľ čo vo vnútri majú jemnosť a nevinnosť. Majú strach v konfrontácii s niekym, kto je k nim vľúdny, láskavý a jemný, pretože v ňom v tom momente zacítia sami seba.

Čokoľvek, čo navonok prezentujeme ako superego, nás chráni pred zraniteľnosťou. Je to odpor, strachy, miesta, kde chceme za každú cenu prejaviť svoju neohrozenosť a dôležitosť. To miesto, kde chceme pozornosť a záujem druhých. Že sme niečo v živote dokázali alebo sa niekam posunuli. V zásade nás to ale vedie len k tomu, že sa stále posúvame bližšie k tomu, čo tak starostlivo ukrývame. K skrytej identite, ktorú máme strach ukázať svetu, pretože sme kedysi išli takto s kožou na trh, so srdcom na dlani, či v prípade vnútorného kritika - s nejakým svojím názorom a boli sme odmietnutí, zranení a pošľapaní.

Je načase prestať sa ukrývať

za hnusné čierne alebo krásne ružové oblečenie, za vyšportované telá, za make up, za majetok, za vegánstvo, za svoju nadváhu či štíhlosť, za svoje role v živote, ale i za svoje presvedčenia a názory - za to vonkajšie. Povedať si ticho... áno som teraz k sebe láskavý/á a nie som práve teraz pripravený/á, aby svet jasne uzrel moju pravú, ukrývanú identitu - ktorá ma robí zraniteľným/zraniteľnou. Ale sám/sama sa na to už pozriem. Sám/a sa už nebudem schovávať za svoj ODPOR - STRACH či TIEŇ a zostúpim hlbšie k sebe. Pretože všetky cesty vedú len ku mne - k podstate. A to, čo si tam vyzdvihnem, za diamant si uchovám - najskôr ho nechám v sebe liečiť a potom tento diamant ukážem celému svetu - bez strachu zo svojej zraniteľnosti, pretože

ZRANITEĽNOSŤ MA ROBÍ SKUTOČNE SILNÝM, PRAVDIVÝM A AUTENTICKÝM ČLOVEKOM.

V tu chvíľu poďakujem i svojmu egu, pretože ma len chránilo pred skutočnosťou, preukázalo mi úžasnú službu, ktorú už viac nepotrebujem.

Zdroj: FCB - Shumavan