Biodiverzita krása rozdielnosti

Sandra Epstein má nemecké korene, žije v Brazílii neďaleko San Paulo, kde pred vyše štyridsiatimi mi rokmi založila s priateľkou komunitu, ktorá funguje dodnes. Študovala výtvarné umenie, pedagogiku, antropozofi u, psychológiu a šamanizmus. Sandra je autorkou Araretamy, unikátneho systému vibračných esencií. Vytvára ich z rastlín, ktoré rastú v Atlantickom dažďovom pralese. Niekto vraví, že je to placebo, priaznivci Araretami však tvrdia, že im zmenili život.

ARARETAMA - Biodiverzita krása rozdielnosti

Sandra sa cíti byť súčasťou pralesa, jedinečného ekosystému, ktorý vníma ako živú dýchajúcu bytosť, ako posvätnú sieť celistvosti života, na ktorú sme zabudli. Tieto tisícročné lesy sú totiž odrazom najstarších častí nášho bytia a súčasná devastácia svetových pralesov len zrkadlí stav našej vnútornej emocionálnej krajiny. Vibračné esencie tohto druhu predstavujú nástroj, ktorý nám môže pomôcť tento neblahý trend zvrátiť. Učia nás, ako vytvoriť zdravú spoločnosť založenú na vzájomnom rešpekte rozdielností medzi ľuďmi. Vedú nás od egocentrickej k transpersonálnej forme vedomia. Sandrine esencie boli vytvorené pre náš každodenný život na vyrovnávanie emočnej nerovnováhy a nesú v sebe informácie o pospolitosti a vzájomnej úcte k odlišnostiam.

Uvoľňujú bloky v emočnom poli, naše zatuhnuté vzorce správania a presvedčenia, ktoré sme prevzali od rodiny a spoločnosti, ale v živote nám prinášajú samé obmedzenia. Ekosystém pralesa predstavuje úroveň piatej dimenzie bytia. Užívaním esencií vytvorených z rastlín, ktoré v ňom žijú, dokážeme vnímať, čo sa v prírode deje. Ide o poznania, s ktorými sa môžeme týmto spôsobom spojiť s pralesom a jeho odkazmi. S dimenziou, v ktorej prales, na rozdiel od nás, žije už teraz.

Sandra, ako sa dá vysvetliť tvrdenie, že vibračné esencie ovplyvňujú naše správanie?

Rodíme sa s určitým počtom neurotransmiterov. Neurotransmitery začneme používať, keď sa začneme nejako správať a vytvárať naše vzorce správania. Od dvoch do štyroch rokov otesávame deti ako sochy, a tak ich vlastne dizajnujeme spôsobom, akým cítime život a akým sa o živote vyjadrujeme. Postupne, ako rastieme a formujeme sa, kryštalizujeme sa. No po určitom veku je veľmi náročné tieto zaužívané vzorce zmeniť. Užívaním esencií sa k nám z prírody prostredníctvom energetického odtlačku inteligencie rastlín dostávajú informácie, ktoré nám pomôžu zmeniť staré zaužívané vzorce správania. Rastliny v pralese žijú na rozdiel od nás v piatej dimenzii. Esencie sú akoby mostom medzi odlišnými úrovňami vedomia ľudstva a prírody a spájajú nás s odkazom z pokročilejšej dimenzie. Do akej miery používaš vo svojej práci a v živote teóriu o kvantovej fyzike? Už dávnejšie som začala integrovať kvantovú fyziku, kvantovú biológiu a neurovedu, pretože to, čo žijem, nespadá do úrovne lineárnej reality. Potrebovala som spoznať tieto teórie, aby som vôbec pochopila svoju osobnú realitu. Som pedagóg a mojím želaním je prinášať ľuďom nástroje, aby sa dostali na vyššiu úroveň vedomia. Potrebovala som spojiť tieto rôzne vedné odbory, aby som mohla priniesť dôkazy o tom, čo som z budúcnosti započula. Začala som spolupracovať s vedcami, ktorí mi vedecky potvrdzovali informácie, ktoré som z budúcnosti prinášala. Mala som šťastie, že som osobne stretla veľmi zaujímavých vedcov ako napr. Rupeldta Scheldreika, autora Teórie morfogenetických polí. Viedli sme spolu mnoho rozhovorov v prírode o prírode. Stretla som sa aj s Amitom Goswamim, autorom knihy Kvantový lekár.

Môžeme skúsiť nejaké praktické použitie v súvislosti s kvantovým poľom? Napríklad ráno vstanem, mám nejaké prianie, sadnem si na lúku, vložím moje želanie do čistého poľa a nechám to celé v dianí toho celého nastavenia.

Keď premýšľate o želaniach a ak chceme vedieť, ako fungujeme my, ľudia, je veľmi inšpiratívne pozrieť sa do digitálneho sveta, ten funguje veľmi podobne. Najskôr by si mala zistiť, kde máš v sebe to miesto – ten „inbox“. Keď sedíte, meditujete a máte nejaké želanie, vložte ho do „inboxu“. Predstavte si kombináciu počítača a seba, ako keď píšete správu, ktorú následne uložíte do nejakého súboru a stlačíte tlačidlo odoslať. Mali by ste však vedieť, kam to želanie odosielate. Mám totiž osobnú skúsenosť – robila som pokus, kedy som do každej svojej čakry uložila nejakú špecifi ckú informáciu, ako odkaz pre kamaráta. Stlačila som to pomyselné tlačidlo odoslať a poslala som to. O niekoľko hodín, keď som priateľovi volala, kašľal do telefónu a nevedel prečo. V tom som si uvedomila, že predtým, než som robila tento pokus, som bola prechladnutá a kašľala som. Poslala som mu teda aj to, čo som nechcela. Preto treba byť veľmi pozorní, aké želanie posielate a kam to smeruje.

Kedy sa prebudili tvoje schopnosti vnímať rastliny a ich odkazy?

Vnímala som ich už v detstve, ale dôležitosť som tomu začala pripisovať až v dospelosti, keď veľmi vážne ochorel môj priateľ. Chcel sa rozlúčiť s lesom. Šli sme na prechádzku a ocitli sme sa na veľmi zvláštnom mieste. Ticho sme sedeli a zrazu sa mi začal prihovárať vzdušný koreň. Snažil sa „duchovne“ ma prebudiť. Cítila som, ako sa moje telo stáva súčasťou lesa. Začala som tie korene dvíhať zo zeme a dávala som ich priateľovi, aby sa z nich napil. Jeho stav sa začal meniť, postupne zosilnel, získal energiu a podstúpil operáciu. Bolo to pred dvadsiatimi siedmymi rokmi a priateľ je stále nažive. V procese liečenia napísal pralesu poďakovanie. Po tomto zážitku som prešla rôznymi cyklami vývoja, pretože, a to si musíme priznať, my ľudia využívame 7 % toho, čo môžeme, a 12 % za predpokladu, že sme geniálni. To, čo prijímame ako realitu, je niečo veľmi malé a zanedbateľné. Keď začínate na sebe pracovať a cítite mnohé neviditeľné veci, uvedomíte si, že sme viac a môžeme byť viac. Lenže my sa nových vecí často bojíme, človek rád zostáva vo svojej komfortnej zóne, aj keď to pre neho nie je dobré. Prales ma naučil, že sa nemusíme báť procesu zlepšovania, môžeme si ho užívať. Môže to byť radostné, aj keď to bolí, no v tom je ten kľúč. Sme v štádiu, kedy ľudstvo musí napredovať. Araretama ako vibračný systém nám ukazuje, ako sa to dá.

Čo v sebe nesie názov Araratema?

Pôvod tohto názvu vychádza z indiánskeho jazyka, zo slovníka kmeňa Tupi Guaraní a znamená miesto, kde sa rodí svetlo. V tomto prípade ide o svetlo ako vedomie, ktoré má schopnosť zvoliť si svoj osud. Araretama je systém prinášajúci nástroje, ktoré nám dopomáhajú k vedomým voľbám a krokom.

Svoje talenty si spojila s prosperitou v podnikaní. Ako sa tvoje podnikanie zrodilo?

Po prvej esencii z huby a ďalších štyroch esenciách som pustila informáciu ďalej do sveta. V čase, keď som začínala, sa esencie vyrábali len z kvetov. Moji sprievodcovia z prírody mi vždy prízvukovali, aby som brala do úvahy vždy celú rastlinu. Keď tam nie je kvet, vždy tam ostane list, stonka, nejaká iná časť rastliny. Kvety a výroba esencií majú veľa do činenia so ženskou energiou. Keby informácie mohli odovzdávať len kvety, bolo by to to isté, ako keby sme tvrdili, že len dievčatá vo veku od 14 až 30 rokov sú schopné odovzdávať nejaké posolstvá. Znamenalo by to, že v čase, kedy má naša plodnosť klesajúcu tendenciu, už nemáme čo povedať. Ale to nie je pravda. Je to typicky americký štýl chápania života, že len mladé a dobre vyzerajúce dámy majú čo povedať. Nemám nič proti tomu, keď niekto vyrába esencie len z kvetov, no z môjho pohľadu treba s informáciou z prírody zaobchádzať už úplne novým spôsobom. Tak vznikal môj nový prístup pre výrobu esencií.

Informácia, že sa do tvorby esencií máš pustiť, prišla údajne od huby. Vraj k tebe v pralese prehovorila. Z pohľadu väčšiny je priam nelogické, pustiť sa do podnikania na základe obdobného impulzu. Mnohí z nás sa stretávajú s tým, že máme nejaký nápad, nedá nám spávať a nemá to logiku, lebo číselne to nevychádza a napriek tomu nás niečo ženie, predsa sa do neho pustíme. Čo je to, čo hnalo teba?

Absolútna dôvera. Nemala som žiadne pochybnosti. Vytvárala som niečo, čo bolo mimo zaužívaných zvyklostí. Nemala som žiadne vedecké podklady. Vždy, keď som začínala rozhovor o tom, ako to začalo rozhovorom s hubou a pozerala som na ľudí okolo seba, tak... Viete si predstaviť. Čo bolo pre mňa extrémne dôležité, bolo udržať si nevinnosť a čistotu v tej pravde, aby som bola schopná neustále vytvárať tanec medzi mojím vnútrom a prírodou. Boli tam nulové pochybnosti, absolútna dôvera v to, čo som cítila a vnímala. A keď som nemala nikoho, kto by ma v tom procese podporil, postavila som pred seba zrkadlo a pýtala som sa bytosti v ňom: „Veríš tomuto procesu?“ Odpoveď bola kladná, tak som pokračovala:
„No, tak už sme dve, tak poďme na to!“

Dnes sú tvoje esencie známe na viacerých kontinentoch, robíš pravidelné workshopy v Európe aj v Japonsku.

Moja prvá sada esencií vznikla v rokoch 1992 až 1993. Zavolala som môjmu priateľovi, učiteľovi a distribútorovi iných esencií do Holandska. Stretli sme sa v Kalifornii a predstavila som mu svoje dielo. Bol nadšený a rozhodol sa, že ich chce distribuovať. V tom čase som sa veľmi hanbila, no musela som sa naučiť vedieť svoje produkty predstaviť a objasniť, ako pracujú. Vďaka tomu, že som sa na nič nehrala a rozprávala o tom, čo som skutočne cítila a prežila, oslovovala som čoraz viac ľudí. Postupne sa mi ozvali záujemcovia z Anglicka, Belgicka a ostatných krajín. Začala som robiť aj vzdelávacie aktivity. V čase, keď som začínala, existovali rôzne druhy esencií no spôsob, akým som esencie začala vyrábať, zostal unikátny.

V koľkých krajinách sveta je Araretama dnes?

Začala som v Holandsku a mala som veľkého medzinárodného distribútora v Anglicku, no keďže tam nebola integrita, naša spolupráca skončila. Pokračovala som v Nemecku, v Čechách, na Slovensku a v Japonsku. Všetky ostatné trhy som opustila. Dodnes najviac spolupracujem s Českom, Slovenskom, Japonskom a Nemeckom.

Je pozoruhodné, ako sa dá začať pracovať s niečím, čomu dôverujem len ja a možno jedna huba v pralese. Obdivuhodné nasledovať, čo cítim, že mám spraviť, aj keď nemám dosť odvahy. Nevzdať svoje poslanie, lebo keby aj, nenechá ma to spávať. A napokon ten zázrak, že príde deň, ktorý je krásnym poďakovaním za absolútnu dôveru a nulové pochybnosti vo vyššie vedenie. Ako u teba, keď sa Araretama dostala do toľkých krajín sveta.

Áno, je to pravda. Viem, že do kontaktu s týmto systémom sa dostalo už viac ako milión ľudí. Približne 12 000 detí mohlo vyskúšať benefi t tohto systému prostredníctvom sociálnej práce, ktorú robím priamo v Brazílii. Celý systém som vybudovala z ničoho, akoby som ho vytvárala z nevinnej detskej dimenzie. Ale ten bol založený na stopercentnej viere. Raz som sa v Prahe rozprávala s veľmi vzdelaným človekom v oblasti fi nancií a povedala som mu: „Nepozerám sa na čísla. Keby som sa na ne pozerala, nikdy by som nedokázala začať a zostala by som v tom celom zaseknutá.“ Povedal mi, že práve preto, že nepozerám na čísla, zostávam v prúde, ktorý ma vedie. Je to niečo úplne iné, ako čísla. Čo mi pomohlo vydržať, bolo to, že som sa snažila udržať všetko v malej miere, expanzia nešla nikdy na úkor kvality. Moje podnikanie vďaka tomu neutrpelo, nikdy nešlo do červených čísiel a nikdy som si nemusela požičiavať peniaze na platenie účtov. Nemala som ambície získavať obrovské trhy, mojou ambíciou bola na prvom mieste kvalita a aby boli moje obchodné spojenia vždy srdečné.

Ako často tvoríš nové esencie?

Nie je to vtedy, keď chcem, je to životný cyklus. Príroda ma sama vyzve, kedy mám vyrobiť nejakú esenciu. Sú totiž napr. niektoré druhy bromélie, ktorým trvá 3 roky než odumrú a ďalších 10 rokov než opäť vyrastú. Musímpočúvať prírodu. Nemám žiadnu kozmetickú firmu, všetko sa robí ručne a v tom čase, kedy je to dôležité. Rastliny mi samé dávajú najavo, ktorú z nich mám použiť. Rastliny vedia, čo my ako ľudstvo práve potrebujeme.

V kolekcii esencií máš niekoľko bromélií. Každá je špecifická, mimoriadne zaujímavá je charakteristi ka bromélie 2 v tvojej knižke Araretama – cesta empatie. Odporúčaš ju ženám pre rozbitie ich bariéry, ktorú v nich vybudovala spoločnosť nesprávnym pochopením dvojitého charakteru ženstva – žena je na jednej strane vnímaná ako lascívna prostitútka a na druhej ako čistá, jemná, nedotknuteľná bytosť.

Ženské pohlavie bolo na Západe, rovnako ako na Ďalekom východe, zaťažené mnohými bremenami. Súviselo to s príchodom rigidného púštneho náboženstva Stredného východu a neskôr s nástupom kresťanstva, kedy celkom vymizlo uctievanie matky zem a keď duchovní otcovia rannej cirkvi učinili zo ženy diabolské stvorenie. Sexualita sa stala pre ženy niečím, čo malo byť potlačované alebo ignorované. Rozpor medzi prírodným cítením a prijatou neprirodzenou spoločenskou rolou sa stal pre ženy stálym zdrojom vnútorného konfl iktu. Časy sa však menia a ženy sa dnes znovu učia, ako obnoviť svoju vnútornú celistvosť, ako strhnúť bariéry, ktoré si vybudovali na svoju ochranu v patriarchálnom svete. Súvisí to s prečisťovaním vzorcov strachov, viny a vzájomného obviňovania medzi ženami a mužmi. Kvality tejto druhej esencie nám môžu pomôcť dostať sa späť do kontaktu so silami matky zem, so schopnosťou žiť v radosti a byť akceptovanou časťou celku.

O úspešných ľuďoch si mnohí myslia, že ich život pozostáva iba z príjemných dní. Oni zase tvrdia, že sa vedia s tými menej príjemnými dňami popasovať. Ako čelíš dňom alebo obdobiam, keď sa ti nedarí?

Naučila som sa rozumieť dôvodu „prečo“. Mám veľa funkcií a rolí, vytvorila som esencie, učím o nich, pôsobím ako terapeut, som zároveň matkou, babičkou. Život je veľmi rýchla udalosť a my častokrát vyhadzujeme dlhé roky svojho života von oknom, pretože sa bojíme. Naučila som sa, že ak jeden deň je zlý, príde aj dobrý. Nezáleží na tom, koľko ľudí je okolo vás, ale tým, ktorí sú pri mne, maximálne verím. Na 300 % verím sebe, že to, čo som vytvorila, pomáha ľudstvu. Naše ľudstvo je v našich rukách. Čokoľvek chceme, dokážeme vytvoriť. Ak rozumiete spôsobu, ktorým svoj nápad dokážete uviesť na trh a budete si túto cestu užívať, budete úspešné. Dosť sme hovorili o podnikaní, mimochodom, duch podnikania má ženskú energiu .

Pred vyše štyridsiati mi rokmi si s priateľkou vytvorila komunitu, ktorá spolu funguje doteraz. Je veľmi obdivuhodné, čo ste vytvorili. Téma komunít je v posledných rokoch vábivá aj pre iných ľudí na tejto planéte.

Momentálne sa vytváranie komunít stáva akýmsi trendom, lebo ľudia chcú žiť stále viac a viac spolu. Ak o živote v komunite uvažujete, najdôležitejšie je, naučiť sa rešpektovať rozdielnosti. Máme tendenciu identifi kovať sa s inými ľuďmi a od nich vyžadujeme, aby sa identifi kovali s nami. Prvé, čo si však musíme uvedomiť, je, že naše názory nemusia zdieľať aj iní ľudia. Takže komunitu sme schopní vybudovať jedine cez rozdielnosti. Rozdielne pohľady na vec dokážu vybudovať neskutočnú biodiverzitu. To je princíp ekosystému tejto planéty. Našou úlohou je posunúť sa od ego-systému k eko-systému. Ak chceme pochopiť ekosystém, potrebujeme najskôr pochopiť, že krása a prospešnosť sa nachádza práve v tej rozdielnosti. Vždy existuje niekoľko línií, ako môžeme spolupracovať. Problémom je, že väčšinou chceme spolupracovať len s tými ľuďmi, ktorí sú nám podobní. Pri budovaní komunity je veľmi dôležité mať určité pravidlá. V našej komunite už máme tretiu generáciu – od malého bábätka po 66 ročného človeka. Každý z nás má svoje zvyky a rituály, o trinástej popoludní však zazvoní na dvore zvon a všetci prichádzame na spoločný obed, kde sa nielen naobedujeme, ale vymieňame si svoje skúseností a zážitky z daného dňa. Momentálne v komunite stabilne žije 11 ľudí, cez víkend prichádzajú aj deti z miest a pri oslavách je nás približne 20 – 25.

Na Slovensko prichádzaš spravidla na jar, vždy s novými ,,odkazmi“ z pralesa. Aký je tvoj vzťah k našej krajine?

Veľmi rada na Slovensko prichádzam a veľmi rada tu aj pracujem. Dokázali ste tu udržať ženskú energiu svojich predkov. Je krásne, ako sa vám podarilo zachrániť rodiny a udržať to tu celé. Na slovenských ženách je niečo veľmi zaujímavé – popritom ako varia večeru, dohliadajú na celú rodinu. Nestraťte túto schopnosť. A ak podnikáte, urobte z vášho podnikania voňavú kuchyňu. Ženská energia má v sebe stratégiu, ako tvoriť, ako sa postarať o dieťa, ako prežiť. Našou úlohou je preniesť túto energiu do všetkých oblastí života a veriť v sesterstvo medzi ženami.

Autor: Gabriela Revická
Zdroj: Vitalita