6 jednoduchých krokov k sebaláske

Tak mnoho žien je k sebe extrémne kritických a nenávidí sa. Túžba byť perfektnou môže viesť k hlbokým problémom týkajúcim sa obrazu o svojom tele, poruchám príjmu potravy a má zničujúci dopad na vzťahy s milovanými. Brandon Bays, autorka metódy Cesta, nám ponúka šesť jednoduchých krokov, ktoré vám natrvalo pomôžu prijať sa a začať sa milovať.


1. Prijmite sa taká, aká ste

Neustále kritizujete svoje činy, správanie a vzhľad?
Máte myseľ, ktorá nie a nie stíchnuť?
Vnímate v sebe hlas, vnútorný dialóg, ktorý vás neustále napráva, súdi, kritizuje a nedovolí vám uvoľniť sa?

Vašu myseľ motivuje strach, pochybnosti a kritika a jej úlohou je udržať vás v bezpečí! A namiesto toho, aby sme sa s našou mysľou spriatelili, kritizujeme ju, bojujeme s ňou a odtláčame ju, chceme, aby konečne prestala! No týmto ju len posilňujeme, pretože to, čomu vzdorujeme, to trvá!

Ak máte silnú a tvrdohlavú myseľ plnú sebakritiky, tak si doprajte čas pre seba, sadnite si na tiché miesto, zhlboka dýchajte, zavrite si oči a pozvite myseľ, aby vás zaplavila, privítajte všetky myšlienky, nech už budú akékoľvek náhodné alebo nepríjemné.
Skutočne sa otvorte a dovoľte každej myšlienke, ktorá kedy existovala, aby tu teraz bola. Potom si všimnite, čo sa začne diať.

Možno sa budete chcieť svojej mysli poďakovať za skvelú prácu, ktorú pre vás robí, za to, ako vás chráni, dajte jej vedieť, že teraz si môže oddýchnuť. Vedzte, že nie je nič, čo by bolo treba opraviť alebo zmeniť, vy už ste perfektná taká, aká ste.

2. Aké by to bolo byť naplno sama sebou?

Aj vy sa často porovnávate s druhými? Prestaňte hľadať naplnenie v druhých. Nemôžete vedieť, čo si druhí v sebe nosia a možno na vás hľadia a myslia si to isté, čo vy.

Na chvíľu sa zastavte, zhlboka sa nadýchnite a začnite si všímať, čo je okolo vás. Za čo ste v tejto chvíli vďačná? Vaša rodina, vaše deti, váš partner, vaše zdravie, vzduch, ktorý dýchate.
Doprajte si trochu času a spíšte si všetky tie veci, za ktoré ste vo svojom živote vďačné, ľudí, skúsenosti, veci, ktoré máte, miesta, ktoré ste navštívili, jedlo, ktoré ste jedli, všetky tie maličkosti, ktoré na sebe máte radi.

Ak sa budete sústrediť na to, čo vám v živote chýba, budete to len podporovať. Skúste sa namiesto toho sústrediť na to, čo je vo vašom živote dobré a vnímajte, nakoľko požehnané už ste. Vďačnosť prináša vďačným srdciam viac.

Urobte si zoznam všetkého, za čo ste vďačné a tento zoznam “vpite” do seba, je len váš a jedinečný! Nik iný tam vonku nezažil tieto veci týmto spôsobom tak ako nik iný zvonku vám nedá to šťastie, ktoré hľadáte – je už vo vás a vždy vo vás bolo.

Môžete si predstaviť táborový oheň, ku ktorému pozvete svoju mladšiu Ja, ktorú neustále súdite, obviňujete, kritizujete alebo porovnávate s druhými. Ospravedlňte sa Jej za všetko to porovnávanie, všetko to súdenie a prijmite od nej odpustenie a lásku. A dovoľte svojej mladšej Ja, aby si odpustila to, že nedokázala žiť podľa vašich vysokých nárokov. Vyslovte nahlas všetko to, čo ste predtým nedokázali alebo nemohli povedať.

3. Uvedomte si svoje potreby a začnite ich napĺňať

Ako ženy sme úplne prirodzene aj opatrovateľky: staráme sa o deti, o našu rodinu a máme úžasný dar prírody privádzať na svet nový život. No v dnešnom svete sa ženské roly materstvom nekončia. Veľa žien v súčasnosti zabezpečuje rodinu a je vyčerpávajúce manévrovať medzi všetkými tými rolami, ktoré spoločnosť od žien očakáva a zároveň zostať verná svojej prirodzenej a radostnej ženskosti.

Ak máte pocit, že dávate priveľa a pod povrchom cítite hnev, odpor či frustráciu, tak je čas sa zastaviť a konečne pustiť tú potrebu vyhovieť druhým ľuďom.

Spýtajte sa seba samej:
  • Čo mi prináša to, keď druhým vychádzam neustále v ústrety?
  • Ak by som viac nemohla vyhovieť potrebám druhých, čo by sa stalo?
  • Ako by som sa cítila?
  • Úprimne, požiadali ma títo ľudia, aby som to pre nich robila?
  • Akému príbehu verím, keď sa snažím každému vyhovieť?
  • Čo riskujem, že pocítim, keď poviem Nie?

A čo ak by ste si teraz dovolili naplno precítiť hnev a umožnili mu prehorieť, čo zostáva? Aká je pravda?

4. Prestaňte sa starať o to, čo si druhí myslia

Buďte úprimná, koľkokrát ste sa na niekoho pozreli a pomysleli ste si, že je príliš... hlasný/tichý, sebavedomý/plachý, bohatý/chudobný, tučný/chudý, inteligentný/jednoduchý, úspešný/záhaľčivý... Aj keď ste svoje myšlienky nevyslovili, ich energia prenikla éterom, vytvorila projekciu toho druhého založenú na vašom vnímaní. Bolo niečo z toho naozaj pravdivé? Môžete na 100% povedať, že vaše myšlienky boli správne? Pravdepodobne nie!
Podobne, ak majú druhí ľudia na vás svoj názor, je to len názor založený na ich vnímaní a na tom, ako filtrujú informácie zo sveta okolo seba. V skutočnosti ide o hromadu klamstiev vytvorených ich mysľou zo strachu a pochybností, ktoré súdia tú druhú osobu.
Spýtajte sa seba samých, či môže ešte niekto iný skutočne poznať váš vnútorný svet, vaše myšlienky, pocity, skúsenosti, všetko to, čo vás robí vami? Odpoveď je jasné Nie!
Čomu dáte prednosť? Prijatiu toho, kým ste, všetkého, aj častí, ktoré si želáte zmeniť alebo budete počúvať klamstvá a projekcie druhých ľudí? Voľba je na vás; rozhodnite sa už teraz žiť naplno ako vy.

5. Vedome si zvoľte vážiť si seba samú

Vážiť si seba samú je voľba. Veľmi často uznávame druhých, všímame si ich talenty, krásu, no na seba sme oveľa prísnejšie. Je čas sa naučiť byť k sebe jemná a vyjadriť si uznanie.
Ak máte rady afirmácie, tak si ich začnite hovoriť nahlas pred zrkadlom. Ak rady tancujete, pustite si svoju obľúbenú pieseň a tancujte tak, akoby sa nik nepozeral. Ak rady spievate, spievajte nahlas z plného hrdla. Robte čokoľvek vám robí radosť a prináša pocit, že niekomu na vás záleží a váži si vás.

Teraz sa na chvíľu stíšte vo vďačnosti za to všetko, kým ste. Urobte si zoznam všetkých vlastností, talentov, chvíľ, keď ste dávali, starali sa, boli ste milá, tých krásnych momentov plných kreativity, ktorá z vás vychádzala. Nech tento zoznam prekypuje týmito vlastnosťami...

Potom vytvorte ďalšiu stranu uznania, na ktorej si vyjadríte vďačnosť za to, že ste sama sebou. Kedy ste naposledy uznali alebo pochválili to, aké ste krásne? Je čas byť na chvíľu bezohľadnou a zahrnúť sa láskou.

Potom si nájdite dar, niečo významné, iba pre vás. Môže to byť kvet, pieseň, niečo, čo má pre vás zmysel a vyjadruje: vážim si ťa, milujem ťa a som vďačná. Nastal čas vyjadriť si uznanie. Zaslúžite si to.

6. Prestaňte hľadať lásku mimo seba

Veľmi často sme k sebe príliš kruté, neustále sa posudzujeme a kritizujeme na sebe úplne všetko, porovnávame sa s druhými a máme pocit, že niečo s nami nie je poriadku.
Závidíme druhým, ktoré majú zdanlivo všetko, tým „šťastným“, ktoré sú obdarené a požehnané.

Máme pocit, že sa potrebujeme „opraviť“ a robíme zúfalé kroky, aby sme to dosiahli. Priľneme k tým, ktorých milujeme a vyžadujeme ich pozornosť, pretože bez nej sa cítime také prázdne...

Čím viac lásky od druhých požadujeme, tým viac ich od seba odtláčame.
A aj keď získame lásku, po ktorej túžime, nikdy to pre nás nie je dosť. Táto prázdna diera, ktorá potrebuje zaplniť láskou a pozornosťou zvonku je akoby bezodná.
Čo ak by ste sa cítili úplné bez toho, aby niekto zvonku potvrdzoval to, že ste hodné lásky?
Čo ak by stačilo milovať seba samú naplno a prijať celú seba? ... Aj tie časti, na ktoré nie ste hrdé...

Mnohé z nás sa snažia odhaliť a opraviť svoje „nedostatky“ a „chyby“ namiesto toho, aby ich prijali, začali ich milovať a uvedomili si, že už sme perfektné, už sme úplné. Prestaňte hľadať odpovede mimo seba.

V jadre vášho bytia je bezpodmienečná láska. Je to pravda o tom, kým naozaj ste. Je to vaša podstata. Existuje v jadre vašich najsilnejších pocitov. Vedzte, že to, kým ste, je nádherné, neoceniteľné, výnimočné. Tá istá podstata je v každom z nás. Všetky sme ako žiarivý diamant.

Najdlhší ľúbostný príbeh, aký kedy zažijeme, bude vo vzťahu k sebe samej, tak prečo ho nezačať hneď teraz?

Ak chcete na hĺbkovej úrovni odhaliť to, čo vám bráni v tom, aby ste milovali seba samé naplno a v tejto láske prekvitali, tak medzinárodne uznávaná autorka bestselleru Cesta, zakladateľka metódy Cesta a celosvetovo známa prezentérka seminárov v oblasti bunkového liečenia, Brandon Bays, po prvý krát prezentuje workshop určený len pre ženy Intenzívna Cesta, na ktorom môžete uvoľniť bolesť a utrpenie, ktoré vám bránili uvedomiť si svoj skutočný potenciál a to, že ste nádhernou ženou a žiarivým diamantom.

Autor a zdroj: TheJourney.com